Galopp i Sverige

De allra flesta är är väl medvetna om hur travsporten fungerar. Men det finns även många människor som tror att trav är det enda som körs, men faktum är att galopp fortfarande körs flitigt i Sverige. Trots att det inte är en fullt lika populär sport som trav så finns det gott om människor som njuter av klassisk hästkapplöpning i form av galopp.

Galoppbanor

Det finns endast tre stora galoppbanor i Sverige som fortfarande används. Dessa är Göteborg Galopp, Jägersro som ligger strax utanför Malmö och Bro Park som ligger strax utanför Stockholm.

Utöver dessa tre så finns det även tre stycken mindre banor som det körs galopp på. Dessa är Blommeröd, Gärdet och Strömsholm. Det har tidigare funnits flera galoppbanor men idag så finns alltså endast dessa sex banor kvar som fortfarande används.

Galoppens historia i Sverige

Sporten blev populär under 1800-talet här i Sverige. Under tidigt 1800-tal så var det dock inte en allt för populär sport och galoppen kämpade rejält med att få samma popularitet här i Sverige som sporten hade i Storbritannien sedan tidigare.

Detta blev det dock ändring på år 1867 när det Allmänna Svenska Kapplöpningssällskapet skapades och började anordna tävlingar på ett mer officiellt och regelbundet sätt. Därefter så började sporten att växa i popularitet fram tills slutet på 1800-talet då ekonomiska problem gjorde att intresset för galopp nästan försvann helt och hållet. Som tur är så blev det lagligt att satsa pengar på galopp igen år 1923 vilket ledde till att intresset för sporten återigen började växa.

Galopp utanför Sverige

De länder där galopp fortfarande är väldigt populära är USA och Storbritannien. I de södra delstaterna i USA så som Kentucky så är det nämligen otroligt populärt med just hästkapplöpning. Både Storbritannien och USA kör ett antal tävlingar per år som har hög status och lockar både besökare och tittare från världen över.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *