Ryttarmärken

Ryttarmärken är märken som du kan samla på dig när du är en ryttare för att visa att du innehar den kunskap som krävs för att vara en duktig ryttare. Totalt så finns det idag åtta olika märken för dig att samla på dig för att visa att du kan din sak när det gäller hästar och ridning.

Meningen bakom ryttarmärken

Det är ett sätt att sporra ryttare och att uppmuntra dem att visa vilka färdigheter de innehar och vilken kunskap som de besitter om just ridning och hästar. Det finns absolut inget krav som säger att alla måste skaffa ryttarmärken för att få kalla sig ryttare, det är helt enkelt ett roligt och spännande sätt att se om man har vad som krävs för att skaffa alla åtta märken.

Vilka märken finns det

Det finns totalt åtta olika ryttarmärken, dessa är:

• Ryttarmärke I
  • Ryttarmärke II
  • Ryttarmärke III
  • Ryttarmärke IV
  • Ryttarmärke V
  • Brons
  • Silver
  • Guld

Sju av dessa märken har funnits under en lång tid, ryttarmärke V är dock relativt ny och handlar om dressyr och hoppning.

Vilka kan få märken och vilka kan ge ut märken

För att få dela ut ryttarmärken så krävs det att din ridförening är med i Svenska Ridsportsförbundet. Om din ridförening är medlem så behöver de endast ansöka om tillstånd om ryttarmärken för att få anlägga prov och dela ut märken.

För att få mottaga ryttarmärken så behöver du helt enkelt bara ta det prov som gäller för det ryttarmärke som du är intresserad av. Du behöver även vara medlem i en ridförening som är medlem i det Svenska Ridsportsförbundet då dessa är de enda som har rätten att dela ut ryttarmärken.

Märken i ordning

Du behöver inte oroa dig över i vilken ordning du tar märken Ryttarmärke I-V, du kan alltså börja med V och sedan III och sedan ta de andra om du så önskar. När det gäller brons, silver och guld så måste du dock börja med brons, sedan silver innan du får försöka att ta guldmärket.