Vanliga hästraser i Sverige

Det finns en hel del människor som helt enkelt tror att en häst är en häst, eller att det endast finns ett fåtal olika raser. Men faktum är att det finns ett stort antal olika hästraser, olika raser används för olika saker. Här kan du läsa om de vanligaste hästraserna här i Sverige och även lära dig lite om varje ras som nämns.

Gotlandsruss

Detta är en av de absolut vanligaste hästraserna här i Sverige och härstammar från den Nordeuropeiska Vildhästen. De används flitigt inom tävlingar så som travsport och kapplöpning men de är även väldigt populära inom hobbyridning. Det är en väldigt uthållig hästras som orkar en hel del och de har vanligtvis livliga personligheter.

Svensk varmblod

Svensk varmblod eller Svenskt Halvblod som de även kallas har avlats fram från den Svenska Lanthästen och är idag en av de mest populära hästarna inom tävling. Både travsport och kapplöpning ser en hel del Svensk varmblod då det är en väldigt vanlig allround häst. Detta gör dock även att det är en väldigt vanlig ras som används av ridskolor på grund av att de kan uppfylla så många olika roller samt att de vanligtvis har temperament som passar.

Nordsvensk Häst

Detta är en klassisk Svensk hästras och dessa hästar är väldigt enkla att känna igen då de vanligtvis är relativt små med en mankhöjd på cirka 150cm men ändå är väldigt kraftigt byggda. Det är fullt möjligt att använda Nordsvensk Häst för ridning men de används vanligtvis för jord och skogsbruk.

Det som gör att Nordsvensk Häst speciell är att det är en väldigt bra allround häst som kan användas för ridning, bruk och tävling. Eftersom hästen är så pass stadigt byggd så passar de utmärkt för tyngre ryttare eller till handikappridning. Den Nordsvenska Hästen är även immun mot en hel del av de mest vanliga sjukdomar som drabbar hästar vilket gör att de vanligtvis är långlivade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *